• Van Oldenbarneveldtstraat 92-3
  • Postbus 471 6800 AL Arnhem
  • (026) 377 97 97
  • sbh@sbh.nl

TBS Kliniek Woenselsepoort Eindhoven

Het Forensisch Psychiatrisch Centrum van ‘de Woenselse Poort’ gelegen op het terrein de Grote Beek van GGz Eindhoven vervangt de huidige TBS plaatsen in de bestaande D-kliniek en breidt deze met 26 plaatsen uit naar een totaal van 80 cliënten. Het uitgangspunt van het gebouw is het Panopticummodel of stermodel, waarbij alle woonafdelingen vanuit één centrale kern te bereiken en te overzien zijn. In deze kern liggen de verpleegposten, spreek- en vergaderkamers en separeerunits. Aan de kern liggen twee woonvleugels waar over de twee verdiepingen 8 groepen van 10 cliënten zijn gesitueerd. De zit-/slaapkamers zijn gepositioneerd rondom een gemeenschappelijke patio. Het gevelontwerp geeft uitdrukking aan de anonimiteit van de cliënt door de willekeurig verticale geleding in de totale lengte van het gebouw. De verschillende functies gelegen achter deze geleding zijn zo niet af te lezen. Door in dit verticale lijnenspel de ventilatievoorzieningen te integreren met een verdiepte negge en hier de smalste gevelopeningen aan toe te voegen komt nog meer de nadruk op de totale gevelcontext te liggen. Hierdoor wordt het anonieme karakter van het programma versterkt en krijgt het gebouw als entiteit zijn eenduidige karakter.
De gemeenschappelijke patio’s zijn onderdeel van het interieur van het gebouw. Hierom is gekozen voor een groot contrast tegenover de buitengevel in ontwerp en materialisatie. De patiogevels, een dynamiek horizontaal lijnenspel uitgevoerd in naturel hout, leveren een veel zachtere en transparantere uitstraling en dragen bij aan het woonklimaat van de verschillende woongroepen.