• Van Oldenbarneveldtstraat 92-3
  • Postbus 471 6800 AL Arnhem
  • (026) 377 97 97
  • sbh@sbh.nl

Sterrenberg Pro Persona Nijmegen

Het hoofdgebouw is in de vroege jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd naar ontwerp van architect Jan Strik. De oorspronkelijk heldere structuur en ruimtelijke opzet was na verschillende verbouwingen getransformeerd tot een onoverzichtelijk en donker labyrint met een “verzuild” gebruik waar cliënten en personeel hun eigen plek hadden. De nieuwe zorgvisie beoogde een gemêleerd gebruik van het gebouw waarbij cliënten, medewerkers en bezoekers op een gelijkwaardige manier gebruik maken van de publieke ruimtes.
De begane grond is getransformeerd tot een meervoudige open ruimte; licht en lucht. Doorzichten zijn hersteld of gecreëerd waardoor men zich kan oriënteren. De centrale hal, receptie, restaurant, wachtruimtes en de ontmoetingsruimte voor cliënten lopen in elkaar over waarbij de privacy voor cliënten gewaarborgd blijft. De kiosk van en voor cliënten heeft een prominente plaats gekregen in deze ruimte. De keuken maakt onderdeel uit van een centraal geplaatst facilitair blok en is buiten de openingstijden d.m.v. een transparant RVS
gordijn afgesloten. De begane grond van het gebouw ligt op een sokkel met daarin het souterrain. Deze sokkel is verschoven ten opzichte van de bovenbouw waardoor het terras en de entree verhoogd liggen ten opzichte van het maaiveld. Door op de hoek van de sokkel een trap te maken wordt de wand “verzacht” en ontstaat er een relatie tussen terras en boomweide. De ruimte onder de nieuwe trap vormt de entree naar het vergadercentrum in het souterrain met vijf vergaderzalen en voorzieningen. Een nieuwe trap in het gebouw verbindt het vergadercentrum met het restaurant en de centrale hal. In de overige ruimte in het souterrain ligt het centrale magazijn en facilitaire voorzieningen. Op de verdieping is de functie van het auditorium hersteld en via een monumentale trap in de foyer direct bereikbaar vanuit de centrale hal.